Vanhempiakin v*tuttaa joskus

Vanhemmuuden rankkuudesta puhutaan paljon. Niin paljon, että yhä useampi miettii omia perhe-haaveita entistäkin tarkemmin, koska pelkää omia kykyjään. On varmaan sanomattakin selvää, että jokaista meistä ottaa päähän joskus. Lasten kanssa varmaan vähän enemmän kuin ilman lapsia, mutta mitä sitten?

Kaikkia tunteita tarvitaan
Musta on lohdullista ajatella, että väsymys, ärsytys ja turhautuminen on tunteita, mitä kaikki meistä kokee joskus. Vaikka mä kuinka ymmärtäisin itseäni ja lapsiani, tietäisin syy-seuraussuhteet, luonteenpiirteet, taustat ja nykyhetken, ne ei estä mua tuntemasta. Ja hyvä niin, koska kaikki tunteet on tärkeitä. Ne antaa arvokasta tietoa siitä, miten mikäkin meihin vaikuttaa. Vaikka tunteet on sillä hetkellä kokijalleen todellisia, ne ei oo koko totuus. Tunteet kertoo nimenomaan kokijasta itsestään ja hänen tän hetken olotilasta, mutta jokaiselle ne on omanlaisiaan. Siinä missä omien lasten äänet on suloisia ja täynnä rakkautta, voi ne jotain toista ärsyttää ihan toden teolla.


Mä uskon, että myös ne rankemmat ja vaikeammat tunteet kuuluu tasapainoiseen elämään. Ihminen on kokonaisuus ja inhimillisyyteen kuuluu myös heikkoudet. Yleensä kutsun niitä kehityskohteiksi, mutta tässä yhteydessä mä haluan kiinnittää huomion siihen, ettei aina tarvii kehittyä, olla paras mahdollinen tai edes yrittää parastaan. Saa olla keskeneräinen, saa olla luonteenpiirteitä jotka ei tunnu yhtä kivoilta tai helpoilta kuin toiset, saa suoraan sanoen vituttaa.

Oma suhtautuminen ratkaisee paljon
Ratkaisu piilee siinä, miten niihin vaikeisiin tunteisiin ja hetkiin suhtautuu. Kaikkeen ei voi vaikuttaa eikä tarvitsekaan, mutta väitän että vaikeinta on vaan antaa olla ja hyväksyä vallitseva tilanne. Antaa itelleen ja toisille lupa tuntea ja olla siinä tunteessa. Tunteet on siitä lohdullisia, että ne osaa kyllä liikkua itsekseenkin. Ne ei tarvi meidän aktiivista siirtelyä, koska ne ottaa tasan sen ajan mikä niille kuuluu. Mitä enemmän me koitetaan tunteitamme pakottaa, sen enemmän ne pistää lopulta vastaan. Hetkellisesti voitkin onnistua siirtämään tunteesi sivuun, mutta ennen pitkään ne palaa takaisin ja pakottaa sut käsittelemään ne. Mitä pidempään sä kiellät tietyt tunttet, sen vaikeampaa niiden käsittely lopulta on.


Askel kerrallaan
Tunteiden hyväksymiseen on olemassa monenlaisia metodeja ja niistä oonkin kirjottanut aiemmin instagramissa. Niitä on hvyä miettiä tietoisesti välillä myös silloin, kun ei oo vahvasti tunteessa vaan pystyy opettelemaan ja suhtautumaan uusiin harjotuksiin neutraalisti. Tunteiden väheksyminen on meillä niin selkärangassa, kumpuaa yli aiempien sukupolvien, ettei oo mikään ihmekään että siitä pois oppiminen vie aikaa. Mutta se ei silti oo mahdotonta. Ja jos ei heti pysty hyppäämään syvään päähän niiden isoimpien ja vaikeimpien tunteiden kanssa, voi alottaa helpommista; havainnoimalla ihan perus arjessa miltä nyt tuntuu ja miksi. Siitä siirtyä pikkuhiljaa kohti niitä vieraampia tai vaietumpia fiiliksiä. Ja kun sellaisen huomaa tulevan päälle, voi sanottaa tilanteen mielessään "Nyt musta tuntuu tältä ja se on ihan ok. Mä saan ottaa tälle oman aikansa ja tuntea tän tunteen, mitään pahaa ei tapahdu sen takia".


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Äiti, uskalla löytää kaltaisesi!

Äiti ja ammattikasvattaja - miten minusta tuli minä?