Kuka tahansa voi väsyä - 5 askelta mitä tehdä, kun väsymys iskee


       Väsymyksestä puhuttaessa korostuu usein erikoistilanteet, mutta saako vanhempi väsyä vaikka kaikki olisi hyvin?

Mä oon ollut pian 7 vuotta äitinä ja varmaan suurimman osan siitä ajasta, enemmän tai vähemmän, kokenut väsymystä. Sekä arkista, hetkeen liittyvää, että pidempiaikaisempaakin. Mun on ollut aina aika helppo hakea ja saada apua siihen, koen että muiden on ollut helppo ymmärtää mun väsymyksen syitä. Ensin oli hyvin suuritarpeinen vauva, sitten olin taaperon yksinhuoltaja, seuraavaksi elinkin uusperheessä ja kohta jo odotin kaksosia, heidän lähes unettomasta vauvavuodesta puhumattakaan. Väsymyksen syyt on olleet tosi selkeitä ja loogisia, jolloin muidenkin on ollut helppo ymmärtää sitä. Mutta voiko ihminen väsyä ilman ulospäin näkyvää syytä? Voiko väsyä, vaikka kaikki ois ihan hyvin?
 
      Voiko hyväänkin elämään väsyä?
      Kyllä voi. Väsymys tai uupumus ei katso aikaa, paikkaa, perheen kokoa tai lasten tarpeiden suuruutta. Jollekin kaksosten vauvavuosi voi mennä tosta noin hups vaan, elämän parhaimpana aikana helppoudellaan, samalla kun toinen kokee yhden hyvin nukkuvan vauvan kanssa haasteita jaksaa. Jokainen meistä on yksilö ja kokee arjen pyörteet omalla tavallaan – kuka tahansa voi uupua ja se on täysin ok. Miksei näistä sitten puhuta enempää? Mä luulen, että se kuuluisa Suomalainen sisu värittää tätäkin hommaa. Kautta aikain on ollut hyve, jopa tavoiteltava asia, pärjätä yksin. Vaikka sitten hampaat irvessä, mutta muitahan ei vaivata omilla ongelmilla.
 


"Itsepähän oot lapses tehnyt, joten yksinäs saat ne myös hoitaa."
      Höpönlöpön sanon mä. Ihminen on laumaeläin, joka on alusta alkaen tarvinnut muita ihmisiä ympärilleen selvitäkseen ja päästäkseen eteenpäin. Ei meidän yhteiskuntaa oo kukaan rakentanut yksinään, vaan siihen on tarvittu jokaisen panosta. Ja niin tarvitaan edelleen, pärjätäksemme jokainen yhdessä, vaikkakin yksilöinä. Mistä sitä apua sitten saa lapsiperheeseen? Kaikilla ei oo omaa tukiverkostoa, joillain on näennäisesti ja joillain avun tarve on niin suuri, ettei oma lähipiiri yksinkertaisesti vain riitä. Salla Juurakko kirjotti täällä samaisesta aiheesta ja siitä, miten ja kuka voi saada esimerkiksi kunnan tarjoamaa kotiapua. Suosittelen ite omasta kokemuksestani kotiapua kaikille, jotka vähänkään sitä pohtii. Se on palvelu, mikä on tarkoitettu hyvin matalalla kynnyksellä ihan jokaisen sitä tarvitsevan tueksi, joten on turha miettiä onko nyt oma tilanne tarpeeksi vakava ja mitä jos viekin paikan joltain toiselta.

  

       Mitä itse voi tehdä helpottaakseen väsymystä? 5 ei niin tuttua vinkkiä, miten päästä oman mielen ohjaksiin.

     "Mee aikasin nukkumaan, muista liikkua, syö paremmin." Näitä ohjeita on netti pullollaan ja jokainen meistä ne varmasti tietää, mutta miksi niiden toteuttaminen on silti niin vaikeeta? Mä uskon, että se johtuu mielestä. Vaikka tietäisi miten asiat pitäisi hoitaa, tarpeeksi väsyneenä se voi silti olla lähes mahdotonta. Miten tätä paradoksia oikein vois lähteä purkamaan? Yksinkertaisesti selvittämällä, mistä ne lukot johtuu. Alla on mun omia keinoja tämmösten tilanteiden varalle. 

     Kun sulla on seuraavaks edes 5 minuuttia omaa aikaa, kannattaa keittää kuppi kahvia tai teetä, ottaa kynä ja paperia ja pohtia seuraavia:

1. Kartoita 
Mikä sua väsyttää? Voit kirjoittaa nää asiat lausein, ranskalaisin viivoin, piirtää kuvin, ihan mikä on sulle luontaisinta. Älä häpeile tai kaunistele, teet tän ainoastaan itseäs varten eikä sun tarvitse näyttää vastauksia kenellekään. Tärkeintä on, että pääset itse asian ytimeen ja ymmärrät, mistä tilanne johtuu.

2. Kirjoita ylös
Onko edelliseen kohtaan olemassa helppoja ratkaisuja? Jos on, niin kirjoita ne ylös ja päätä kokeilevasi niitä. (Esim väsymykseen voi auttaa aikaisempi nukkumaanmeno, se toki voi viedä pois omaa aikaa iltaisin, mutta voi silti olla edes kertaluonteisesti sen arvoista.) Jos et keksi heti ratkaisua, jätä asia hautumaan. Usein parhaimmat ratkaisut löytyy silloin kun niitä ei tietoisesti yritä etsiä.

3. Mikä tuottaa iloa?
Mitä tekisit, jos saisit tehdä nyt ihan mitä vaan? Kirjoita nämäkin ylös. Ne voi olla pieniä tai isoja asioita, tärkeintä on että ne tuottaa sulle jollain tapaa iloa ja auttaa jaksamaan.

4. Tee lista
Laita äsken listaamasi tekemiset helppousjärjestykseen, aloittaen siitä mikä vaatii kaikista vähiten vaivannäköä tai minkäänlaista panostusta. Voit laittaa listan vaikka jääkaapin oveen tai kännykän taustakuvaksi, mihin tahansa mistä se on helposti luettavissa silloin kun on pienikin hetki aikaa tehdä jotain vain itseäsi varten. (esim jos rakastat meditoida, niin kuka estää sua tekemästä jonkun minimeditaation vaikka samalla kun odotat bussia tai käyt vessassa?)

5. Hengitä syvään
Hengitä syvään ja halaa itseäs. Vaikka nyt on paskaa, niin se helpottaa aivan varmasti jossain vaiheessa. Asiat ei välttämättä oo tunnin päästä paremmin, mutta ainakin oot tunnin lähempänä lasten nukkumaanmenoaikaa ja sen jälkeen syntyvää rauhaa ja hiljaisuutta.
 

Heräsikö jotain ajatuksia? Onko sulla jotain hyväksi totamiasi vinkkejä väsymyksen sietämiseen? Jatketaan keskustelua kommentti-boksissa!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Äiti, uskalla löytää kaltaisesi!

Äiti ja ammattikasvattaja - miten minusta tuli minä?

Vanhempiakin v*tuttaa joskus