Äiti, uskalla löytää kaltaisesi!

Toisten hyvä tarkoitus ei estä vastapuolen huonoa oloa.

Kun musta tuli ekaa kertaa äiti, koin paljon stressiä siitä etten oo tai toimi samalla tavalla kuin munympärilläni olevat ihmiset. Mulla oli iso tarve toimia lapsilähtöisesti, pehmeiden arvojen mukaisesti, mutta koin ympäriltäni paljon painetta kovempiin kasvatustyyleihin. Vauvaa ei saisi totuttaa liikaa syliin, joka inahdukseen on turha vastata, mitä sä siitä imetyksestä stressaat kun korvikekin on olemassa. Kaikkien näiden tarkoitus oli varmasti hyvä, mutta mulla oli huono olla koska tunsin, etten sovi joukkoon sellaisena kun oon.


Huomasin, etten olekaan ainoa tällä tavoin toimiva äiti ja se tuntui hyvältä. 

Kunnes löysin ekat "hengenheimolaiseni". Silloin vielä tuntemattomia naisia, huhtikuun hurmurit 2014-facebook-ryhmästä. Ei mulla ollut aavistustakaan mistään fb-ryhmien paskamyrskyistä tai kuppikunnista, mutta siinä ryhmässä oli monta tyyppiä, joiden kanssa klikkasi heti. Toki joukkoon mahtui kaikenlaisia, mutta sieltä seasta loisti kirkkaasti just ne mun kaltaiset tyypit. Oli ihana jakaa ajatuksia ihmisten kanssa, jotka ymmärsi mua ja joilla oli hvyin samankaltaiset kasvatusperiaatteet. Löytyi porukka, jolle ei tarvinnut selittää auki jokaista valintaansa, vaan he osasi täydentää omat aatokseni just niinkuin ne oli mun päässä. Tuli olo, että mä kuulun joukkoon, en ollutkaan ainut äiti maailmassa joka haluaa tehdä asiat tällä tavalla. Silloin mulle selvisi, kuinka tärkeää on ympäröidä itsensä omanlaisilla ihmisillä. 

Jokainen meistä tarvitsee kokemuksen yhteenkuulumisesta

Meillä on väistämättä elämässämme tyyppejä joita ei voida valita, jotka ajattelee asioista eri tavalla kuin itse ja se täytyy vaan hvyäksyä. Heissä on varmasti paljon hyvääkin, ei kai niitä muuten lähellään pitäisi, mutta jokainen tarvitsee itselleen tärkeissä asioissa sen yhteenkuuluvuuden kokemuksen. Äitiys itsessään on jo iso mullistus, loppuelämän matka josta on hyvin haastavaa - ja oikeesti myös supertylsää, selviytyä yksin, miksi et siis ympäröisi itseäsi ihmisillä, joiden seurassa tunnet itsesi hyväksi äidiksi just sellaisena kun oot?


Oikeat ihmiset ympärillä lisää omaa hyvinvointia ja onnellisuutta

Äitinä oma hvyinvointi ja onnellisuus on tosi isossa roolissa. Miten voisit kasvattaa hyvinvoivaa lasta, jos itsekään et voi hyvin? Kaikki meidän oleminen ja tekeminen heijastuu lapseen ja sen takia on tosi tärkeetä huolehtia myös itestään. Ja siinä just ne omanlaiset tyypit on isossa roolissa. Ilman vanhemmuuskavereita, samassa elämäntilanteessa olevia tyyppejä, kokee helposti olonsa yksinäiseksi. Vieläpä, jos eri elämäntilanteiden lisäksi lähipiirissä olevat myös ajattelevat hyvin eri tavalla sun kanssa, voi yksinäisyyden tunne korostua tosi paljon ja omia tapojaan alkaa helposti epäilemään. Mutta jos sun lähellä on samankaltaisia ihmisiä, kavereita ja ystäviä jotka ymmärtää ja tukee sua, on myös helpompi uskoa isteensä. Ja mitä enemmän sä uskot itseesi ja pidät mielipiteitäsi hyvinä ja tärkeinä, sitä paremmin sä voit. Mitä varmempi sä pystyt olla omasta kasvatustyylistäsi, sitä paremmin pystyt sitä toteuttamaan, sitä johdonmukaisempi oot ja sitä paremmin myös sun lapset voi. Win-win!




Mistä sitten löytää itsensä kaltaisia äiti-kavereita?

Niinkuin kerroin, mun ensimmäinen havahtuminen tähän asiaan tapahtui facebookissa. Me nykypäivän vanhemmat ollaan siitä onnellisessa asemassa, että somen ja netin myötä meillä on käytännössä koko maailma käsissämme, tai ainakin taskussa. Ja tänäpäivänä kun livekontakteja kannattaa muutenkin minimoida, voi some olla jopa pelastus muuten yksinäisen tuntuisessa elämäntilanteessa. Täytyy vaan tietää oikeet sivut ja sovellukset sekä hakusanat ja hastagit. Mitä rajatumpi ryhmä, sivusto tai ig-tili on, sitä helpompaa niitä omia tyyppejä on löytää. Tää ei myöskään vaadi mitään isoa omaa tiliä tai näkyvyyttä, riittää kun on sosiaalinen ja halukas tutustumaan muihin ihmisiin. Instagramista on  hastägien kautta helppo löytää ne tyypit, jotka puhuu just sua kiinnostavista aiheista. Avainsanojen lisäksi on helppo surffailla eri tilien seuraajien keskuudessa - kommenttikentästä voi löytyä yllättävinkin ihania tyyppejä, joiden kanssa voi aloittaa keskustelun heti siinä - hyvinkin matalalla kynnyksellä. Samoin joka kerta kun ite kommentoit jollekin toiselle, jätät jälkesi, ikäänkuin käyntikortin itestäsi, pienen palasen siitä kuka sä oot ja miten ajattelet. Vähän niinkuin missä tahansa juhlissa - uusia tuttavuuksia löytää vain menemällä heidän luokse ja ottamalla osaa keskusteluun. Omat lempparini on facebookissa kiintymysvanhemmuuden vertaistukiryhmä ja instagramissa #lempeäkasvatus, instatileistä omaan kasvatustyyliini sopii parhaiten @positiivinenkasvatus, @happymilkmama ja @rakentavavanhemmuus, eli jos sua kiinnostaa pehmeät arvot ja lempeä kasvatus, niin kannattaa tsekata ainakin nämä ryhmät ja tilit!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Äiti ja ammattikasvattaja - miten minusta tuli minä?

Vanhempiakin v*tuttaa joskus