Kasvatus päin metsää

Olen aina rakastanut luontoa. Metsän tuntua, meren tuoksua. Luonnon voimia ja niiden arvaamattomuutta, sitä kuinka pieneksi voikaan itsensä tuntea. On lohduttavaa tajuta, ettei kaikkea voi hallita, joskus on vain pakko antaa virran viedä. Rakastan luontoa niin paljon, että toivon sen saman innon ja arvostuksen siirtyvän myös lapsilleni.


Luontoon ja sen moninaisuuteen oon saanut tutustua jo pienestä pitäen, perheessäni vahvasti läsnäolleen partioharrastuksen kautta. Vaikka omalta osaltani harrastus hiipui taka-alalle samaan aikaan kun tulin ensikertaa äidiksi, ei intohimoni luontoa kohtaan ole hävinnyt mihinkään. Mitä vanhemmaksi lapsemme kasvavat, sitä useammin löydän itseni haaveilemasta koko perheen yhteisistä lapinvaelluksista. Toki luonnosta voi nauttia ihan kaiken ikäisten kanssa ja sekös vasta parasta onkin! 

Me olemme olleet toistaiseksi aika maltillisia perheretkeilyn suhteen, mutta onneksi on muitakin tapoja tutustua omaan ympäristöömme. Erityisen kiitollinen olen siitä, että pääkaupunkiseudulla asumisesta huolimatta luonto on jatkuvasti läsnä arjessamme. Kävelymatkan päässä on niin kaupungin ylläpitämä luontopolku kuin ihana lampi uimismahdollisuuksineenkin. On metsää majaleikkeihin ja hiekkateitä ulkoiluun. Työ- ja hoitopäivän jälkeen voi hiippailla metsään iltapalalle eikä merenrantaankaan montaa kymmentä minuuttia aja. 


 Miksi pidän tärkeänä siirtää lapsilleni omaa innostustani ja opettaa luonnossa tarvittavia taitoja? Mihin me sitä luontoa oikeasti tarvitaan? Ilman luontoa ei olisi meitä. Ihminen tarvitsee luontoa elääkseen ja tämän riippuvuuden takia on ensiarvoisen tärkeää kunnioittaa sitä. Niin kauan kun on luontoa, on myös elämää. On valtava vastuu huolehtia niinkin isosta, koko maailmaa koskettavasta asiasta, mutta jos jokainen tekee oman osuutensa, jakautuu vastuu juuri sopivan kokoisiksi paloiksi. Huolimatta siitä nauttiiko tai käyttääkö itse aktiivisesti ympäröivää luontoa, on siitä huolehtiminen ihan meidän jokaisen asia. Siksi koen tärkeäksi kasvattaa lapseni hyvään luontosuhteeseen.


Luontosuhde on toki jokaisella omanlaisensa ja kehittyy ajan kanssa. Vanhempina meillä on kuitenkin eturivin paikat olla mahdollistamassa ja tukemassa sitä. Opettamalla mm. vastuullista kuluttamista, luonnossa liikkumista, luonnon kunnioittamista ja  jokaisenoikeuksia kannamme kortemme kekoon siinä, että myös lukuisat jälkipolvemme pääsevät vielä nauttimaan upeasta luonnostamme. Kippis sille!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Äiti, uskalla löytää kaltaisesi!

Äiti ja ammattikasvattaja - miten minusta tuli minä?

Vanhempiakin v*tuttaa joskus